Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Teli Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş teli tedavisinde sağlıklı ve başarılı bir sonuç alınması için diş doktorunun söylediği uyarılara mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Tedavi süreci boyunca planlanan tedavinin en etkin şekilde yönetilmesi ve istenilen sürede tamamlanması için bu tedaviyi gören kişiler mutlaka ağız hijyenine, tüketilen içecek ve yiyeceklere dikkat etmelidir.

Diş Teli Tedavisinde Ağız Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş teli tedavisine başlanıldığında kişilere doktor tarafından ortodontik diş fırçası, tek demet fırça ve ara yüz fırçası önerilmektedir. Bunların önerilmesi yemek artıklarının braketler arasında kalma ihtimalinden dolayıdır. Kişinin yemeklerden sonra klasik olarak diş fırçalaması ardından tek demet fırça ve ara yüz fırçasıyla braketlerin arasını temizlemesi gerekir. Bu bakım gerçekleştirilmediğinde diş çürükleri ve diş eti iltihapları oluşmaktadır.

Diş Teli Tedavisinde Yemek ve İçecek Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dil teli tedavisinde ağız bakımı kadar hangi yiyecek ve içeceklerin tüketildiği de çok önemlidir.
× Tedavi süresi boyunca sert kabuklu, çekirdekli kiraz, erik, zeytin gibi besinlerin tüketimi kesinlikle yasaktır.
× Fındık, fıstık, badem gibi sert gıdaların bütün halde tüketimi yasak olup öğütülmüş haliyle daha küçük parçalara ayrıldığı için tüketimi serbesttir.
× Ekmeğin sert kabuklu kısmının tüketilmesi, simit gibi sert gıdaların normal haliyle tüketimi yasak olup yumuşatılmış haliyle yenilmesinde bir sakınca yoktur.
× Asitli gıdaların diş minesine zarar verip braket yapıştırıcısının etkinliğini yitirmesine neden olduğu için tüketilmesi önerilmemektedir.
× Sakız, jelibon, lokum gibi gıdalar yapışkan olduğu için braketlere yapışması ve çıkmaması ihtimalinden dolayı tüketilmemelidir.
× Son olarak da ısırma kuvvetiyle ön dişlerdeki braketlerin kopmaması için sert gıdaların tüketilmesinden daima uzak durulmalıdır. Bütün gıdaların küçük parçalar halinde ve yumuşak bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Diş Teli Tedavisinde Lastik Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Diş teli tedavisi gören birçok kişide diş teline ek olarak lastik kullanımı mevcuttur. Lastik kullanımı gerektiren kişilerin lastik kullanımında, lastiklerin diş doktorları tarafından belirtilen şekilde kullanılmaması diş teli tedavisinin başarısız sonuçlanmasına ve zaman kaybına sebebiyet vermektedir. Lastik kullanımları kişinin tedavisine bağlı olduğu için diş doktorunun söylediği uyarılara mutlaka dikkate alınmalıdır. Diş lastikleri hassas özelliklerinden dolayı çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak bozulma gösterebilir ya da kopabilir. Diş teli tedavisinin başarılı bir sonuç göstermesi için devamlı olarak kullanılması gerekilen lastikler bu durumları gösterdiğinde değiştirilmesi için diş doktoruna başvurulmalıdır.

Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?
Öncelikle lastiklerin hangi sırayla ve hangi dişlere takılacağı tedavi planı kapsamında kişiye göre değişiklik göstermektedir. Diş teli tedavisinin başarılı bir sonuç göstermesi için lastiklerin doğru sıra ve doğru dişlere takılması çok önemlidir. Lastiklerin takılmasında alışma süreci geçene kadar zorluk çekilse de alışma süreci geçtikten sonra lastikler kolaylıkla takılabilecektir. Yemek yeme esnasında lastiklerin çıkarılması ve yemekten hemen sonra takılması gerektiği için kişilerin yanında sürekli olarak lastik taşımaları gerekir. Zaten diş teli lastikleri paketler halinde satıldığı için kişi lastikleri taşırken bir sorun yaşamayacaktır. Bunun dışında lastiklerin gevşemesi ya da kopması halinde yeni lastik ile değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Diş Teli Lastiği Takmak Zorunlu mu?
Diş teli tedavisinde lastik takılması birçok kişi için tedaviyi başarıya götürecek bir adımdır. Eğer kişinin dişleri arasında sorunlu ilişkiler varsa diş doktoru bu sorunların iyileştirilmesi amacıyla diş teli lastiği kullanımını önerecektir. Diş doktoru tarafından diş teli lastiği kullanımı önerilmiş ise diş şeklinin tam olarak düzenlenmesine katkı sağladığı için doğru dişe doğru teknikle uygulanmalıdır. Eğer diş doktoru özel olarak diş teli lastiği kullanımını önermemiş ise bu lastikler her tedavide zorunlu olmadığı için kullanmaya gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir